Sulislav

Články

Masopust 2024

Sulislavští vyrazili v plné parádě na 238. masopust. A zajímavostí bylo, že masek bylo o rovných sto méně, než má masopust let, jak uvedla starostka Lucie Soukupová. 

“Přišlo jich 138, krásný rekord, většinou jich je tak do sto dvaceti. Počasí přálo, bylo poměrně teplo…

Celý článek zde.

Vavřinecká pouť 2023

V Sulislavi se konala Vavřinecká pouť. Zajímavý program střídavě skrápěl déšť, ale díky stanovým altánům zůstávali návštěvníci suší, jen na atrakcích občas zmokli. Jak pouťový den probíhal uvádí místostarosta Vladimír Finna. „Pro děti jsme připravili pohádkovou stezku plnou her, měli jsme tu ukázky výcviku psů, také se děti vozily na ponících…

Celý článek zde.

Masopust 2023

Letos už 237. masopust vyšel v Sulislavi. Tuto tradici tam drží už od roku 1785, jak se lze dočíst v tamní kronice. Jen před dvěma lety se nekonal kvůli covidové pandemii. Letos se na návsi sešlo 113 masek, a nešlo jen o místní obyvatele…

Celý článek zde.

Sulislavský kroj s láskou opatrovaný

Foto: Fotobanka Pixabay

V tomto Špalíčku lidových písní navštívíme paní Naděždu Míchalcovou ze Sulislavi, která s láskou uchovává sulislavský kroj. Jak k němu přišla, kdy ho nosila a ze kterých částí se vlastně sulislavský kroj skládá?

Zde si můžete poslechnout rozhovor s paní Naděždou Míchalcovou o Sulislavském kroji.

Pouť a Hry bez hranic 2019

Tak zvané Stříbrské ostrůvky (Sytno, Sulislav, Svinná, Vranov, Lhota) se opět po roce utkaly ve Hrách bez hranic. Štafeta letos padla na pořádající obec Sulislav. Do soutěže se postavilo šest týmů, pět za jmenované obce a jeden tým byli Plzeňáci…

Celý článek zde.

Korida 2019

Korida 2019

Letos už jedenáctý ročník Sulislavské koridy odstartoval v sobotu ráno na hřišti v Sulislavi. Na start se přihlásilo osm desítek účastníků všech generací. Více řekl jeden z pořadatelů Václav Trnka. „Ne všichni přihlášení přišli, bylo opravdu velké teplo, takže to někteří vzdali…

Celý článek zde.

Vítání jara 2019

Smrt plave po vodě, nové léto k nám jede. Tak začíná píseň, kterou vyhánějí sulislavská děvčata zimu ze vsi a lákají jaro. Letos se tak stalo v neděli 7. dubna a patnáct sulislavských slečen chodilo v Sulislavi od stavení ke stavení, kde zpívaly stále tuto písničku. Hospodyňky je pak obdarovávaly vejci a sladkostmi. Tato tradice má v obci kořeny už přes dvě stovky let.

Oslavy jara zde trvají tři týdny. První je právě  „smrtná neděle,“ kdy místní děvčata vynášejí smrt a jako symbol příchodu jara nosí od stavení ke stavení malé miminko v peřince, které nahrazuje panenka.

Celý článek zde.

Rachtání v Sulislavi 2018

Sulislav je jednou z mála obcí na Tachovsku, kde poctivě dodržují staré tradice. Před čtrnácti dny vyrazila děvčata po vsi, aby s malým miminkem představujícím příchod jara, obešla všechna stavení. Minulý týden byla květná neděle, kdy chodili chlapci s nařezanými větvičkami a nosili je hospodářům, aby měli dobrou úrodu. Tato tradice, bohužel, po válce zanikla.

Článek od Martiny Sihelské.

Anketa 2018 - masopust

Sulislavský masopust získal druhé místo v anketě Tachovského deníku: Nejhezčí masopust v kraji.

Článek zde.

Masopust 2018

Video, fotky a články od Martiny Sihelské ze Sulislavského masopustu 2018.

Video: zde.

Foto, článek: zde.

Foto, článek II: zde.

Oprava oltáře - článek

Sulislavský kostel sv. Vavřince má už opravený boční oltář s obrazem Panny Marie. Tento oltář je dle písemností starý celých 282 let a restaurování zabralo celý půl rok. Více uvedl starosta Sulislavi Milan Strohschneider. „S opravou jsme začali v červnu a v listopadu už byl hotový. Během posledního měsíce byl usazen na své místo a před vánočními svátky jej už mohli lidé obdivovat při Vánočním koncertě. 

Zde si můžete přečíst celý článek.

Výstava zeleniny a ovoce 2017

Víkend v Sulislavi se nesl v duchu soutěže nejlepších výpěstků od domácích zahrádkářů. Soutěžní výstava se  konala v sále tamního hostince a do soutěže se nakonec přihlásilo celkem osmnáct vystavovatelů. Podle pořadatele Herberta Hackera převládala zelenina.

Zde si můžete přečíst celý článek.

Vavřinecká pouť 2017 - video

Zde si můžete pustit celé video.

SULISLAVSKEj

Tak něco pro VÁS. Članek je z roku 2017. To jste ještě chodili do školy a těšili jste se na každé to sváteční volno… Teď v roce 2021 se těšíte do školy. Držíme Vám palce! Článek se jmenuje SULISLAVSKEJ a snad Vas potěší.. Bulo, nebulo, taky něco pro děcka..

Zde si můžete přečíst celý článek.